Recent Submissions

  • Efecto de la aplicación de agua ozonizada en viñas de Cabernet Sauvignon sobre la calidad de las uvas y de los vinos 

    García-Martínez, Mercedes; Sánchez-Martínez, J. F.; Campayo Rubio, Ana; Serrano de la Hoz, Kortes; Martínez Navarro, María Esther; Alonso, Gonzalo L.; Salinas, M. Rosario (Grupos de Investigación Enológica, 2018)
    El objetivo de este trabajo fue estudiar el efecto que la aplicación de disoluciones acuosas de ozono en cepas de la variedad Cabernet Sauvignon tiene sobre la calidad de la uva y del vino. Para ello, se usaron dos ...
  • Bioactivity and bioavailability of the major metabolites of Crocus sativus L. Flower 

    Moratalla, Natalia; Bagur, María José; Lorenzo, Cándida; Martínez-Navarro, María Esther; Salinas Fernández, María Rosario; Alonso, Gonzalo L. (MDPI, 2019-08)
    Crocus sativus L. has been cultivated throughout history to obtain its flowers, whose dried stigmas give rise to the spice known as saffron. Crocetin esters, picrocrocin, and safranal are the main metabolites of this ...
  • Pedological Characteristics of Cucumber (Cucumis sativus L) Cropsin Mediterranean Environment (Huete, Spain) 

    Jiménez Ballesta, Raimundo; García Navarro, Francisco Jesús; García Jiménez, R. (Symbiosis Open Access, 2017-12-04)
    Substrate nutrient and moisture management are two major concerns in the cultivation of Cucumis sativus L cropsinHuete. Entisols (Soil Survey Staff) or Regosols (FAO-UNESCO-ISSS) are the main soil types in this area. ...
  • Drying kinetics of saffron floral bio-residues 

    Alvarruiz, Andrés; Tendero, C.L.; Alonso, Gonzalo L.; Serrano-Díaz, J. (Chiriotti Editori, 2016)
    The kinetics of hot air drying of saffron floral bio-residues was studied at two air drying temperatures (70 and 90ºC) and four air flow rates (2, 4, 6 and 8 m·s-1). No constant-rate drying period was observed during drying. ...
  • Oak extract application to grapevines as a plant biostimulant to increase wine poliphenols 

    Alonso, Gonzalo L.; CadahÍa, Estrella; Pardo Minguez, Francisco; Pardo Garcia, Ana Isabel; Martinez Gil, Ana Maria; Salinas, M. Rosario (2014)
    Oak extract is a mixture of compounds including phenolics (volatiles and non volatiles), which could act as plant biostimulant if they are able to modulate plant physiological response. It is known that it can modify grape ...
  • Estroncio (Sr) acumulado en hojas de villa (Vitis vinifera L.) en Castilla- La Mancha. 

    Higueras Higueras, Pablo Leon; Bravo Martín-Consuegra, Sandra; García Navarro, Francisco Jesús; Amorós Ortiz-Villajos, José Ángel; Pérez de los Reyes, Caridad; Sánchez Ormeño, Mónica (2014)
    Castilla-La Mancha es una de las regiones viticolas mas importantes y extensas del mundo. La creciente preocupacien de los mercados por la calidad y la autenticidad del vino, hace que cada vez tenga mas importancia el ...